Snoeien: een frisse start voor je tuin

2024-05-10
Wonenonline

Snoeien is niet alleen essentieel voor de gezondheid en groei van je planten, het geeft je tuin ook een verzorgde uitstraling. Elk type plant heeft zijn eigen ideale snoeiperiode, dus het is belangrijk om goed te plannen.

Hortensia snoeien

Begin met de hortensia, een populaire tuinbewoner. Hortensia snoeien doe je in het voorjaar, net voordat de plant weer gaat groeien. Dit zorgt ervoor dat oude bloemen worden verwijderd en nieuwe bloei wordt bevorderd.

Fruitbomen: tijd voor een knipbeurt

Voor fruitbomen zoals appels en peren is de winter de beste snoeiperiode. Tijdens deze koude maanden zijn de bomen in rust, wat betekent dat ze minder sap produceren en beter herstellen van het snoeien.

Rozen in de lente

Rozen zijn een ander verhaal; deze snoei je het best in het vroege voorjaar. Verwijder dode of zwakke takken om krachtige nieuwe groei en bloei te stimuleren.

Lavendel en de zomer

Lavendel, tenslotte, profiteert van een zomersnoei. Knip na de eerste bloei de bloemen terug om een tweede bloei later in het seizoen te bevorderen.

Elke plant heeft dus zijn eigen snoeikalender. Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor een gezonde, bloeiende tuin.