Dit moet je weten over coniferen

2023-04-20
Maikel

Wil jij coniferen kopen? Er komt misschien wel meer bij kijken dan dat je zou denken. Wist je dat er meer dan 600 verschillende soorten coniferen zijn? Bekende voorbeelden van coniferen zijn onder andere de Thuja Martin, jeneverbes, cipres, den en spar. De spar is vooral bekend vanwege het gebruik als kerstboom. Coniferen hebben een rijke geschiedenis en bestaan al zo'n 230 miljoen jaar. Ze waren naar alle waarschijnlijkheid de eerste plantengroep op aarde die zich voortplanten via primitieve bloemen. Wil je meer weten over coniferen? Lees dan verder!

De voordelen van coniferen

De conifeer, zoals de Thuja Martin, is een veelgebruikte plant in tuinen, maar het is belangrijk om niet te vergeten hoe bijzonder deze plant eigenlijk is. Naast zijn karakteristieke uiterlijk heeft de conifeer ook een positieve invloed op de luchtkwaliteit. Bovendien zijn er coniferen verkrijgbaar in allerlei vormen en maten, waardoor de mogelijkheden voor toepassing eindeloos zijn. Coniferen zijn sterk en vormen een belangrijke bron van naaldhout. Ze zijn immuun voor insecten en schimmels, waardoor snoeien niet vaak nodig is. Voor kleinere tuinen of rotstuinen zijn er dwerg variëteiten beschikbaar die variatie en kleur bieden wanneer andere planten niet bloeien. Over het algemeen zijn coniferen gemakkelijk te onderhouden en gaan ze lang mee, waardoor ze een veelzijdige en duurzame keuze zijn voor elke tuin.

Het snoeien van coniferen

Het snoeien van coniferen is belangrijk om ze gezond en mooi te houden. Het is raadzaam om coniferen te snoeien in mei-juni en opnieuw in september. Als je de coniferen in september snoeit, krijgen ze nog genoeg tijd om te herstellen voordat de winter aanbreekt. Het is mogelijk om vaker te snoeien als je de heg graag strak houdt of snel groeiende coniferen hebt. Zaag nooit van oud bruin hout, alleen van het groene gedeelte om de plant niet te beschadigen. Zorg er altijd voor dat je een scherpe schaar of tondeuse gebruikt om te knippen. In de meeste gevallen is het alleen nodig om de vorm van de haag iets bij te snoeien om te voorkomen dat de coniferen te groot worden en de tuin ingroeien. 

De beste locatie om coniferen te planten

Coniferen kunnen op verschillende plekken in de tuin worden geplant, maar de beste locatie hangt af van de soort conifeer en de omgeving. Over het algemeen geven coniferen de voorkeur aan een plek in de zon of halfschaduw en een goed doorlatende grond. Het is ook belangrijk om te weten hoe groot de conifeer kan worden, zodat je voldoende ruimte kunt reserveren voor de plant. Daarnaast moet je rekening houden met de omgeving: bijvoorbeeld of de plek voldoende beschutting biedt tegen de wind. Sommige soorten coniferen zijn beter bestand tegen droogte dan andere, dus dat kan ook een factor zijn om in overweging te nemen. Heb jij al coniferen in je tuin?